Uddannelse/faglig baggrund for psykologer
Forskellen ligger primært i uddannelses vejen. Psykolog er en 5 årig universitetsuddannelse. Du skal have adgangsgivende eksamen fra en gymnasial uddannelse.
Du kan læse psykologi på flere universiteter i landet. Den består af en bachelordel på tre år og en kandidat del på 2 år.
Selve uddannelsen til psykolog indeholder ikke et krav om egen terapi, men det gør specialistdelen, dvs. hvis en psykolog videreuddanner sig til specialist i psykoterapi, så er der et krav om 80 timers egen terapi.
Som psykolog kan man også vælge at tage en 2-årig praktisk efteruddannelse for at anvende titlen som “autoriseret psykolog”. Dette er frivilligt i Danmark, og er derfor ikke en nødvendighed for at kunne bruge sit fag i praksis.
Uddannelsen som psykolog er S.U berettiget.
Uddannelse/faglig baggrund for psykoterapeuter
Psykoterapeut er en 4 årig uddannelse på et psykoterapeutisk uddannelsessted. Du skal have en mellemlang eller videregående uddannelse.
Således er mange psykoterapeuter uddannet fx lærer, pædagog, socialrådgiver, sygeplejerske, familie behandler, politibetjent og lign. Desuden kræver det min. 3 års erhvervserfaring inden for dette felt.
Psykoterapeut uddannelsen tager udgangspunkt i det teoretiske grundlag, som så trænes og øves i praksis. Her træner psykoterapeut studerene så både metoderne og teori, både som modtager af terapi og som terapeut og via egen terapi, som er en stor del i løbet af den 4 årige uddannelse.
Psykoterapeut uddannelsen kræver også at den studerende har øve klienter, som man så løbende får supervision på.
Titlen som psykoterapeut er desværre endnu ikke en beskyttet titel, men det er på vej. MPF (medlem af Dansk psykoterapeutforening) er din garanti for den høje faglig kvalitet hos din psykoterapeut og ligeledes dennes uddannelses baggrund. Vigtig opmærksomhed at have når du vælger psykoterapeut.
Psykoterapeuten betaler selv sin uddannelse. Et beløb på mellem 40.000 - 50000 kr. pr. år.
En psykoterapeut arbejder ikke med alvorlig psykisk sygdom?
Det er lidt af en myte. Men psykoterapeuter stiller ikke kliniske diagnoser og ordinere ikke medicinsk behandling.
Psykoterapeuter har ligesom psykologerne mulighed for at specialisere sig efterfølgende. Det kan være man ønsker er kropsterapeutisk retning, traumeuddannelse, speciale i parterapi, børn, sorg eller andet.
En del psykoterapeuter har i forvejen arbejdet fx i psykiatrien som fx sygeplejerske, andre har måske arbejdet som pædagog på bosteder. Andre igen som fængselsbetjent, politibetjent osv. Så de fleste terapeuter har anden faglig erfaring med personer med forskellige former for alvorlige psykiske problemer.
En psykoterapeut kan sagtens have samtaler med psykiatriske patiententer eller klienter med psykiatriske diagnoser. En del psykoterapeuter bliver ansat i psykiatrien til at varetage samtaleterapi.
En del psykoterapeuter får arbejde i det offentlige behandlingssystem bagefter og en del starter egen praksis. Andre igen vender tilbage til deres arbejdsplads hvor denne så har glæde af at have en ansat fx lærer, med en terapeutisk uddannelse.
Psykoterapeut - hvad er en psykoterapeut?
Inden for psykoterapi findes der forskellige psykoterapeutiske metoder/forskellige retninger, herunder de psykoanalytiske, eksistentialistiske, humanistiske, psykodynamiske, systemiske, kognitive og adfærdsterapeutiske.
Psykoterapeuter adskiller sig ikke meget fra psykologer som du kan læse, men det ene er nok mest en praktisk tilgang/læreform og den anden i første omgang af mere teoretisk karakter. Noget der overtid for begge faggrupper udligner sig i form af træning og efteruddannelse.
En psykoterapeut er en behandler, som har mange års anden erhvervserfaring med at hjælpe mennesker eksempelvis i det offentlige behandlersystem. Herunder ofte hjælpe mennesker fx med personlige udfordringer, psykiske problemer, psykiske sygdomme, psykiske lidelser.
Men efter års erfaring inden for sit felt, så har valgt at efteruddanne sig for også at kunne arbejde terapeutisk med mennesker med psykiske problemer, personlige udfordringer, personlig udvikling m.m.
En psykoterapeut mpf er ofte en livserfaren person, som har mange års indsigt i arbejdet med mennesker fra andet erhverv og som så vælger at læse psykoterapi.
Hvad er forskellen på en psykolog /psykoterapeut og en coach?
Coach - hvad er en coach? Coaching stammer fra sportens verden, hvor træneren (engelsk: coach ) hjælper sportsudøveren med at udnytte sit talent.
Coach mere er af vejledende karakter. Det handler om at udvikle og motiver.
Det er en privat uddannelse og kan tage fra 2 uger til 2 år.
Hvordan er faggrupperne uddannet til at varetage psykiske problemer og psykiske sygdomme?
- psykoterapeuter, psykologer og psykiatere er tre faggrupper, der er tæt beslægtede.
Psykologen har en universitetsuddannelse i psykologi og eventuelt specialer inden for én eller flere psykologiske retninger. Vægten i psykologuddannelsen er overvejende på psykologiske teorier og metoder.
Nogle vil sige, at psykologien er teori, og psykoterapien er praksis. En psykoterapeut er, i modsætning til psykologer og psykiatere, uddannet i den private uddannelsessektor. Psykoterapeuter har inden terapeut uddannelsen, mange års erhvervserfaring i at arbejde med mennesker, som oftest fra andre omsorgsfag.
Man kan man sige, at psykoterapi er et håndværk og en behandlingsmetode, som kan udøves af henholdsvis psykoterapeuter, psykologer og psykiatere.
En psykoterapeut bør have gennemgået en mindst 4-årig uddannelse, hvor der udover teori også trænes i psykologiske teorier og behandlingsmetoder indenfor den eller de valgte terapeutiske retninger.
Når det så kommer til medicinsk behandling og at stille kliniske diagnoser
Psykiatere...
Er læger med en specialuddannelse i psykiatri. Mange er specialiserede inden for et særligt område af psykiske sygdomme, og en del psykiatere benytter også psykoterapeutiske metoder i deres samtaler med patienterne.
Modsat psykoterapeuter og psykologer kan kun psykiatere udskrive medicin til deres patienter.
Psykologen
hjælper mennesker, der oplever kriser i mere eller mindre alvorlig grad. En psykolog kan, på baggrund af samtalerne, vurdere, at patienten har behov for medicin, men kan ikke udskrive medicin, så klienten må her tage kontakt til lægen og videregive deres vurdering.
Psykologer tager udgangspunkt i samtalen, men er også uddannet til at vurdere og stille en diagnose på psykiske sygdomme.
Fordele ved fritagelse for at stille kliniske diagnoser og lave medicinsk behandling
Klienten her mulighed for både at være, men også tale om andet og mere end blot sin diagnose, fordi psykoterapeuten er "fritaget" for diagnosticering og medicinering.
Psykoterapeuten kan arbejde med lige nøjagtigt den måde det føles på hos dig og ikke i en fastlåst diagnose ramme. Det giver mulighed for særlig individuel behandling.
Skal du vælge en psykoterapeut eller en psykolog?
Adspurgt vil jeg personligt svare..... du skal vælge den person du føler størst tryghed ved, når du skal tale om dine personlige problemer og som du føler du har den bedste kemi med!
Kliniske studier har vist at kemien mellem klient og terapeut er det mest afgørende for effekten af terapi.
Begge faggrupper har ofte specialiseret sig inden for forskellige områder, det kan være forskellige psykiske sygdomme, det kan være traumer, børn, familier, personlig udvikling, angst, depression osv. Men begge faggrupper er meget dygtige til at lave terapi.
Så alt efter hvad du søger behandling indenfor og måske også hvilke metoder/værktøjer af terapi som du har god erfaring med, skal du kigge efter hvilken psykolog eller psykoterapeut du ønsker.
Men begge faggrupper er meget dygtige til at lave terapi. Begge faggrupper er veluddannet og specialiseret i at lave terapi.
Hvis du vælger en psykoterapeut så vær blot opmærksom på
Vælger du en psykoterapeut, er det en god ide at undersøge om vedkommende er medlem af dansk psykoterapeutforening (psykoterapeut mpf). Det er som sagt din sikkerhed for et højt og velkvalificeret niveau.
Det skyldes at titlen som psykoterapeut i Danmark endnu ikke er en beskyttet titel og derfor kan forekomme "selvudnævnte", med tvivlsom baggrund. Er du i tvivl kan du altid kontakte Dansk Psykoterapeutisk Forening og høre om deres medlemmer og uddannelser.
Kan man få tilskud til en psykoterapeut ?
Du kan hos egen læge ved visse kriterier få tilskud til psykologer. Men det kræver at psykologen er autoriseret psykolog. Dette tilskud gives i Danmark endnu ikke til psykoterapeuter. Men visse sundhedsforsikringer giver tilskud til psykoterapeuter.
Psykoterapeuter ligger til gengæld oftest lige under prisen på en psykolog.