Hvad er en psykoterapeut?
En psykoterapeut laver psykoterapi. Det er helt sammenlignelig med det en psykolog laver.
Psykoterapeuter har en mellemlang videregående uddannelse bag sig som fx. lærer, socialrådgiver, sygeplejerske, betjent. Som min. kræver det 3 års erhvervserfaring inden for dit felt, inden du kan læse til psykoterapeut.
Psykoterapeuter læser psykoterapi i 4-5 år, alt efter hvordan uddannelsen er sammensat på den enkelte uddannelses steder.
Psykoterapeuter forpligter sig under uddannelsen til at have øve klienter og modtage supervision og egen terapi.
Uddannelsen er modsat psykolog studiet, ikke et universitet studie, men et selvbetalt studie. Forskellen er nok primært, at det ene er en meget teoretisk tilgang og den anden en mere praktisk tilgang.
Som Psykoterapeutstuderende har man udvalgt en teoretisk tilgang (og dermed den skole som udbyder dette) som så danner grundlaget for det teoretisk forløb og som den kommende terapeut så træner meget praktisk gennem uddannelsen.
Psykoterapeuter kan have individuel terapi, familie terapi, terapi til parforholdet og gruppeforløb.
Psykoterapeutiske samtaler
Hvad laver en psykoterapeut?
At have psykoterapeutiske indebærer samtaler med mennesker som af en eller anden grund kæmper med livets udfordringer, ønsker personlig udvikling, ønsker at forbedre deres mentale sundhed, står i akut krise, har lavt selvværd, traumer, føler angst, tilbagevendende depression m.m.
Mange psykoterapeuter har psykoterapeutiske samtaler enten i egen klinik, eller f.eks. i psykiatien, krisecentre, bosteder, institutioner eller hos kommunerne.
Terapi hos psykoterapeuter, såvel som hos psykologer handler om i al sin enkelthed at hjælpe mennesker, der står et svært sted.
Samtalen fokuserer på at bedre det mentale helbred, få dybere forståelse, takle personlige udfordringer, få nye handlemuligheder, hjælpe mennesker i en sådan grad at de igen føler at de kan tage ansvar/styring i deres liv.
Psykoterapeutens arbejde består i at skabe et trygt rum for dig, anvende metoder der støtter lige netop dig i dit liv, tilrette terapien i dit tempo, yde den professionel hjælp, så du igen kan leve dit liv som du ønsker.
Jeg møder dig der hvor du er i dit liv
Hvordan foregår psykoterapi?
Psykoterapeutiske samtaler hos mig foregår ofte ved at vi starter med en uforpligtende snak over telefonen. Du kan stille spørgsmål og få en fornemmelse af hvem jeg er. Måske har du også lyst til at fortælle lidt om hvad du opsøger mig for.
Har vi kemi sammen ? Er jeg den rigtige psykoterapeut for dig?
Du skal fornemme om jeg er den rigtige terapeut for dit og vi skal søge mod at skabe trygge rammer for dig og dit forløb, hvad enten der er tale om et kortere eller længere forløb .
Min fornemmeste opgave er, at sørge for at samtalen fokuserer sig om det der giver mening hos dig. Jeg tager ansvar for at terapien og at mine metoder er tilpasset til det enkelte menneske. Men det er dig som er specialisten i dit liv.
Jeg skal levere professionel hjælp, så terapien giver dig en dybere forståelse og giver mening der hvor du står, så du kan leve med livets udfordringer og igen tage hånd om dit eget liv, på den måde du ønsker.
Hvad er min baggrund for at hjælpe mennesker med psykoterapeutiske samtaler?
Psykoterapi bygger forskellige metoder og tilgange. Min tilgang helt forenklet, tager udgangspunkt i dit liv, din fortælling, din erfaring, dine følelser og dine tanker. Det kaldes i fagsprog narrativ og systemiske tilgang. Læs mere herom på min hjemmeside : www.louisebrodersen.dk
Jeg har valgt, at videreuddanne mig og har yderligere taget en traume uddannelse. Hvad enten det drejer sig om traumer eller ej, har denne uddannelse været med øge min faglighed betydeligt.
Jeg har psykoterapeutiske samtaler i min klinik i Middelfart i Teglgårdsparken.
Derudover er jeg tilknyttet Nordfyns Efterskole, hvor jeg på skolen har psykoterapeutiske samtaler med eleverne.
Jeg har været sygeplejerske siden 2001. Har i årenes løb arbejdet både med akutte, kroniske, terminale patienter. På forskellige sygehuset, hjemmesygeplejen og i lægepraksis.
Jeg har lært som sygeplejerske hurtigt og intuitivt at finde ind til det enkelte menneske, lige der hvor det er lige nu og følges med det menneske lige derfra hvor de står. Det eneste rigtige sted at stille sig for at starte forandring, hjælpe, dele og hele.
At skabe kontakt til patienter og pårørende og tilrette lægge plejen ud fra deres behov, har altid være mit store interesse felt. Deraf udsprang lyst til at læse psykoterapeut.
Min fornemmeste opgave i psykoterapeutiske samtaler....
Jeg vil bestræbe mig til det yderste for at forstå dit liv og belyse sammen med dig, hvordan der igen kommer balance, så du kan leve som du ønsker. Komme videre i dit liv, trods det der er hændt dig og som lige nu spænder ben for dig.
Gratis at få en info samtale med din psykoterapeut
Du er altid velkommen til at ringe og få en helt gratis og uforpligtende snak inden du beslutter dig for hvem der er den rette psykoterapeut for dig.
Her er du velkomme til at høre om hvordan psykoterapeuten arbejder, hvilke faglig baggrund vedkommende har og hvilket speciale vedkommende særligt beskæftiger sig med. Al psykoterapi bygger på tillid og god kemi mellem psykoterapeut og klient.
Det er vigtigt at finde den rette psykoterapeut eller psykolog, du skal føle at du er i gode og trygge hænder.
Medlem af Dansk psykoterapeutforeningen – MPF
Er alle psykoterapeuter medlemmer her?
Nej, desværre, titlen som psykoterapeut er der desværre ikke endnu en beskyttet titel.
Da titlen som psykoterapeut ikke endnu i Danmark er en beskyttet titel, er din garanti for højt fagligt niveau og kvalitet at de danske psykoterapeuter du opsøger, har medlemskab i dansk psykoterapeutforening. (MPF)
Hvad betyder MPF egentligt?
Det betyder at Psykoterapeutens uddannelses sted er godkendt og underlagt tilsyn og krav til både uddannelseslængde, eksamen, faglige og teoretiske indhold og undervisere. Og der føres løbende tilsyn med dette. Uddannelsesstederne akkrediteres.
Det er ikke alle uddannelsessteder som lever op til disse krav og de kan derfor ikke være medlem. Derfor kan ikke alle danske psykoterapeuter anvende beskrivelsen psykoterapeut mpf.
Der arbejdes benhårdt fra Dansk psykoterapeutforening på at det skal være en beskyttet titel. Og det kommer helt sikkert i nærmeste fremtid.
Så kig efter psykoterapeuter med medlemskab i Dansk psykoterapeutforening eller om dennes uddannelse er godkendt af Dansk psykoterapeutforening.
Hvad kan psykoterapeuter hjælpe med?
Som inden for mange andre fag har Psykoterapeuter og psykologer mulighed for at specialisere sig omkring særlige områder.
Det kan derfor være en god ide at se hvilke specialer den enkelte psykoterapeut har. Ofte kan man også læse på deres hjemmeside og se hvad de har erfaring med. Hvad de har særligt valgt at specialisere sig i.
Det betyder ikke at man så ikke kan have samtaler om andet, men bare at her er psykoterapeutens interesse, speciale og oftest har mest videreuddannelse indenfor.
Man kan ofte også på hjemmesiden læse andre klienters anbefalinger af den enkelte psykoterapeut.
Nogle har speciale i individuel terapi, familie terapi, i parforholdet, det kan også være terapi med børn, traumer, angst, stress, personlig udvikling, kropsterapi, lavt selvværd m.m.
Hvad med diagnoser og medicin?
Psykoterapeuter kan ikke udskrive medicin og ej heller stille diagnoser. Men kan være med til at afklare om udredning kan være hjælpsomt.
Psykoterapeuten kan også være med til at hjælpe dig med at forholde dig til evt. diagnose og sammen med dig finde ud af lige netop hvordan dit liv skal leves med den udfordring der er.
Altså en helt særlig individuel tilgang til hvordan det spiller ind i dit liv og den måde dit liv påvirkes på. Og hvordan ønsker du at stiller du dig med det. Fremfor en generaliseret tilgang og behandling ud fra diagnosen.
Du har muligvis en diagnose - men du er IKKE din diagnose!!!
Psykoterapeuten kan have stor erfaring i at arbejde med mennesker med diagnoser, da vedkommende måske har en baggrund som pædagog, speciallære, psykiatrisk sygeplejerske eller lign. Her kommer den levede erfaring fra det virkelig liv klienten til gode. Og ikke kun stor viden om diagnoser.
Er der forskel på en psykolog og en psykoterapeut?
Egentlig tænker jeg ikke der er den helt store forskel at spotte for klienter. Men den ene tilgang er uddannelsesmæssigt mere teoretisk funderet og den anden mere praktisk funderet.
Det ene er et universitetsstudie og det andet studie kræver anden faglig uddannelse og erfaring i at arbejde med mennesker.
Praktisk træning i metoder og teori
Psykoterapeut uddannelsen er meget baserer sig meget på praktisk træning og erfaring med at have samtaler. Psykoterapeut studerende udvælger den teoretiske tilgang og dygtigt gør sig i denne.
At blive psykolog er en boglig uddannelse fra universitet, med en beskyttet titel. Titlen garanterer en stor boglig viden, men der er begrænset krav til ens personlige erfaring med terapi og supervision. Der er dog større krav til supervision og klienterfaring hos en autoriseret psykolog.
Min erfaring er, at begge dele over tid udligner sig i takt med erfaring. Begge er nemlig fag som forpligter sig til løbende supervision og videreuddannelse.
Skal man så vælge en psykolog eller en terapeut ?
I mange europæiske lande arbejder psykologer og psykoterapeuter side om side.
Men drejer det sig om medicin, vil begge skulle henvise til lægen eller psykiater.
Nogle psykoterapeuter har dog sygeplejefaglig baggrund og dermed stor viden inden for medicinering, virkning og bivirkninger. Her kan den brede faglige viden komme klienter til gode.
Om det skal være en psykolog eller psykoterapeut som skal varetage samtaleterapi bør bero på kemien mellem behandler og klient.
Tillid, respekt, anerkendelse mellem parterne er det afgørende for et godt terapeutiske arbejde.
Individuel terapi hos mig:
- en gave at hjælpe mennesker
Jeg arbejder i min klinik både med individuel terapi og familie relations terapi. Men oftest er det en til en samtaler mellem mig og klienten.
Dog har jeg ofte glæde af at inddrage klientens pårørende ind i mellem, hvis klienten er indforstået med det. Det kan i nogen situationer være en god hjælp og støtte for klienten, at de pårørende kan være behjælpelige med at komme videre og genskabe balance.
Især hvis psykoterapien omhandler traumer. "Traumer sker i isolation, men heles i relation". Mange pårørende oplever det som enormt hjælpsomt at blive informeret og klædt på til at kunne støtte op.
Som pårørende kan man nemt føle, at man mistet kontakten til den "ramte". Det kan føles som et stort ansvar at skulle hjælpe. Man kan være bekymret for om man kan komme til at gøre det værre, eller spænder ben for udviklingen.
Det kan også være et ungt mennesker, hvor det kan være hjælpsom at inddrage far og mor i en snak om hvordan terapien forløber, hvilke tanker og følelser der rør sig i den unge. Det kan være en hjælp begge veje til at forstå hinanden bedre.
Men altid kun hvis det giver mening hos klienten. Jeg er underlagt tavshedspligt. Både som sygeplejerske og psykoterapeut. Start gerne med at få en tid på denne side.
Hvad mon mennesker opsøger mig for i min klinik?
Især unge mennesker opsøger min klinik fordi de føler angst. Der kan være mange grunde til at angst kommer ind i deres liv ind i mellem. Men det kan spænder ben for mange ting i livet, give lavt selvværd, ramme dit arbejdsliv osv.. og her kan psykoterapi være med til at genskabe balance.
Traumer - traumeterapi er noget jeg særligt har valgt at uddanne mig indenfor. Mennesker opsøger sommetider terapi uden at vide at der ligger et traume bag. Traumer skal behandles varsomt og respektfuld og professionel hjælp er ofte påkrævet.
Jeg har arbejdet en del med følgerne efter bl.a. seksuelle overgreb, narcissisme, barndomssvigt, udelukkelse og mobning, svære/alvorlige/ kroniske/terminale sygdomsforløb.
Jeg har arbejdet med sorg på forskellig vis. Både det at miste et menneske rent fysisk, men sorg kan også være at miste andet, som har stor betydning for dit liv, din identitet.
Lavt selvværd er også en hyppig årsag til at klienter opsøger psykoterapi i min klinik.
Jeg arbejder også med mennesker som pga. sygdom pludselig ser sit liv forandres. Det kan være efter akutte forløb, men også når det drejer sig om kroniske eller terminale forløb. Du skal lære at leve med din sygdom i dit liv og det skal hele familien. Ligeså kan man som pårørende til en syg, have behov for at komme i terapi, for at kunne være i forandringen. Det påvirker oftest hele familien, når en i familien er ramt, hvad enten det er det ene eller det andet.
Du er velkommen til at læse videre på min hjemmeside eller endnu bedre, book en gratis forsamtale her, så vil jeg hjælpe dig med at finde den rette vej for dig