Traumeterapi – Få professionel hjælp til traume behandling 

 april 17, 2024

af  Louise Brodersen

Ved man altid at det er et traume?

Måske ved vi godt selv, at vi bærer på et traume. Det kan være vi har haft en traumatisk oplevelse som ulykke, seksuelt misbrug, dødsfald, naturkatastrofer, misbrug, seksuelle overgreb, nærdødsoplevelse eller lign.

Men det kan også være mere skjult for os. Det kan have sin rod i fx mobning eller barndomssvigt mange gange og over lang tid og nervesystemet får derved ikke opbygget sin naturlige balance.

Begge dele kan gennem årene komme til udtryk som stress, kronisk træthed, sygdom, angst, koncentrationsbesvær, udbrændthed, manglende livsglæde, tomhedsfølelse mm.

Det kan kaldes traumatisk stressreaktion.

Traumer bearbejdes med Traumebehandling

Traumebehandling handler især om effekterne af selve begivenheden.

Det kan være en kæmpe hjælp og den rette hjælp, at rette fokus mod effekterne/symptomer af traumet, mere end at gå for mange gange på undersøgelse af selve begivenheden. Vi skal naturligvis vide hvad der er sket, men nervesystemet skal have oplevelser af, at kunne dæmpe effekterne i nutiden. Og med tiden lære at oplevelsen hører til i fortiden, så den ikke bliver hæmmende i nutiden.

Der findes mange veje til at bearbejde et traumatisk begivenhed på og behandle traumer. Måske har du hørt om somatisk experiencing, NLP, kropsterapi, m.m. Så hvad er det rigtige for dig?

Behandling af traumer kan inkludere specifikke terapiformer som EMDR, der støtter helingsprocessen.

Hver person, hvert traume, hver effekt kan kalde på forskellige tilgange. I min traumebehandling anvender vi det som lige netop din "situationen" kalder på.

Vi arbejder både med sproget, kroppen og sindet, for at hjælpe kroppen tilbage til sin naturlige balance. Traumefokuseret kognitiv adfærdsterapi kan også være en effektiv metode til at genvinde kontrol over traumerelaterede tanker, følelser og adfærd.

Min opgave er at anvende den eller de metoder som lige netop dit system kalder på. Det er jeg eksperten i, men du er eksperten i dit liv - sammen skal vi arbejde med det.

Et traume er en skade på en persons psyke som et resultat af en traumatisk oplevelse

Et traume er en skade på en persons psyke som et resultat af en traumatisk oplevelse. Man kan sige, man har fået en psykologisk kvæstelse forårsaget af en særligt ubehagelig oplevelse.

Har du været udsat for en voldsom hændelse, kan dette resultere i chok. Kroppen stivner og har svært ved at føre blodet rundt i kroppen. Traumatiske oplevelser, chok og stress kan sætte sig i kroppen og med tiden udvikle sig til sygdomsrelaterede symptomer og smerter. Disse oplevelser kan også føre til posttraumatisk stress, også kendt som PTSD, som påvirker hukommelse, følelser og relationer.

Vi kan derfor have følelser at være frosset, være stivnende, være tomme, være " ved siden af os selv", være i konstant alarm og meget meget mere. Psykiske lidelser kan ofte være forbundet med reaktioner i nervesystemet og kan forværre helingsprocessen.

Nogen gange er det tydeligt, at det er det der sker, andre gange er det mere utydeligt for os.

Jeg kan hjælpe dig med at komme tilbage til din naturlige balance, til at forstå dine symptomer, oplevelsen og til at genvinde livsglæde.

Kronisk træthed

Bliver chok og traumer ”fastfrosset” i organismen, kan det få os til at reagere som om der stadig er akut fare. Det kan medføre en enorm følelse af træthed som tynger hele kroppen.

Vi oplever os måske konstant på vagt eller føler os hjælpeløse og overvældede. Det påvirker i årenes løb vores udfoldelse og livsglæde.

Kroppen kan blive med tiden helt overvældet af en træthedsfølelse som på ingen måde kan soves væk.

Dette er et symptom på den overvældelse kroppen bærer rundt på og nok har båret rundt på i mange, mange år.

Det er ikke selve hændelsen, der afgør hvor kraftig denne kropsreaktion er, men hvor stressfølsom man er på tidspunktet og efter det er sket.

Andre symptomer kunne f.eks.. være migræne, smerter, svimmelhed, søvnløshed, uro, depression.

Traumeterapi af krop og sind.

En traumatisk oplevelse  skal derfor ikke kun bearbejdes i hovedet, den skal også bearbejdes og forløses i kroppen.

Krisehjælp eller traumebehandling handler om, at give kroppen lov til at reagere, så den kan få frigivet den energi, som har ophobet sig, som følge af en traumatisk eller overvældende oplevelse.

Emotionsfokuseret terapi er en effektiv metode, der fokuserer på relationelle og følelsesmæssige aspekter ved psykiske traumer. Denne form for terapi hjælper med at bearbejde den traumatiske oplevelses indflydelse på individets tilknytningsmønster samt evnen til at forstå egne og andres følelser og ønsker.

Områder i din hjerne, der engang arbejdede på en bestemt måde, ændrer sig baseret på grund af traumet. Der kan fx. opstå det der kaldes ”hyperarousal”; søvnproblemer, øget stress koncentrationsbesvær og irritabilitet.

For eksempel bliver amygdala i hjernen overaktiveret efter en  traumatisk oplevelse.

Når du hører sætningen “kæmp, flygt eller frys”, har du måske en fysisk og følelsesmæssigt trigger – altså noget, der stresser dig. Det vækker hukommelsen omkring traumet, og din overaktive amygdala.

Du er alarmeret og på vagt og vil forsørge at sikre dig mod fare. Det foregår både bevidst eller ubevidst.

Alt dette skal vi sammen arbejde med så sind, krop og sjæl er i balance igen, ovenpå den eller de traumatiske begivenheder. Traumer efterlader dybe spor i ens liv, og det handler ikke kun om at behandle disse spor, men også om at gennemgå en helingsproces, der accepterer og integrerer oplevelserne for at kunne skabe et godt liv.


Hvad min traume terapi kan hjælpe dig med?

Traume kan som du ser her, være både bevidst og ubevidst. Jeg hjælper dig gerne med at finde ud af om det er et traume eller anden belastning i dit system, som vi skal arbejde med.

Der kan være en tryghed i at finde ud af om de ting du oplever i din hverdag kan skyldes det. Som psykoterapeut har jeg faglighed og ekspertise i netop at få den tryghed

Social isolation kan også være konsekvens af traume, hvor følelser af skam og skyld kan gøre det svært at deltage i sociale sammenhænge.

Det kan være rart at finde ud af hvad ens reaktioner kommer af for at finde ud af at tackle dem på en mere hensigtsmæssig måde i nuet. Forståelsen fremmer mulighederne for forandring

Og opnå viden til at genskabe balance igen i dit liv. Hvad enten der er tale om en traumatisk hændelse eller det er svær belastning.

Hvis du vil høre mere om mit arbejde, eller fornemme om du kunne have lyst til terapi hos mig så ring til mig på tlf. +45 22 26 92 98 og lad os få en uforpligtende snak.

Psykoterapeut MPF Louise Brodersen